Cursos, seminaris i jornades

Curs de dansa antiga

Curs de dansa antiga

Us proposem endinsar-nos en la nostra història a través d'un curs de danses dels segles XVI al XVIII de la mà de la companyia Xuriach. L'objectiu és iniciar-se o aprofundir en el món de la dansa antiga des d'una visió rigorosa i amena. 

La dansa antiga

Avui en dia coneixem les diferents danses que es ballaven entre els segles XVI i XVIII gràcies a la tradició oral i als tractats i manuscrits que en vans transmetre alguns dels seus mestres, que ens permeten fer-ne la reconstrucció.

Coneixem la dansa de l'escola ibèrica, per exemple, gràcies als tractats de Juan de Esquivel Navarro (Discursos sobre el arte del Danzado, 1642), de Juan Antonio Jaque (Libro de Danzar, mitjan s.XVII), de Pablo Minguet e Irol (Explicación del Danzar a la Española, 1737) o al manuscrit del barceloní Don Josep Fausto de Potau i de Ferran (Memoria de las Danças, 1701). I pel que fa a la dansa francesa, els tractats més rellevants són el de Pierre Rameau (Le Maître à Danser, 1725) i el de Raoul-Auger Feuillet (Chorégraphie ou l'Art d'écrire la danse, 1704).

La pràctica d’aquests estils ens aporta coneixements teòrics i pràctics sobre la música i la dansa històrica que poden completar el coneixement general que tinguem de la nostra pròpia història. Com tota activitat artística, també ens proporciona un gaudi personal i col·lectiu, un augment del domini del cos, de coordinació i consciència corporal, un treball d’audició i del ritme, entre d'altres beneficis.

Taller de danses antigues dels segles XVI i XVIII

El curs es divideix en 2 mòduls temàtics,:

  • RENAIXEMENT. Introduirem els conceptes bàsics de la dansa antiga a través de les danses del francès Thoinot Arbeau, però és possible que fem una visita als italians per tastar els seus ballets i baixes danses. Més informació
  • DANSA DEL BARROC FRANCÈS. Ens endinsarem en els passos arrossegats, saltats amb lleugeresa, menuts, estilitzats i ornamentats de la dansa del barroc francès, la Belle Danse, que va posar en moviment tota la cort de Versalles, amb Lluís XV al capdavant, i Molière, Lully, Beauchamps, etc. Més informació 

Professorat

El curs està organitzat en col·laboració amb la companyia Xuriach, una companyia professional que reuneix músics i ballarins especialitzats en dansa antiga, interessats en estudiar i difondre el repertori que es va tocar i ballar a la Península Ibèrica (i en especial a Catalunya) des de finals de l’edat mitjana. Dirigida per Marc Riera, Anna Romaní i Carles Mas, el seu treball es desenvolupa en tres grans línies: divulgació, creació d’espectacles i formació.

Les sessions seran conduïdes per l'Anna Romaní, ballarina, coreògrafa i pedagoga de la dansa contemporània i històrica.

Més informació del curs

Mòduls temàtics, dates i horaris del primer trimestre:

Divendres 27 de setembre, 11 i 25 d'octubre, 8 i 29 de novembre, i 13 de desembre.

  • Mòdul 1. RENAIXEMENT: Classes de 18.45h a 19.45h.
  • Mòdul 2. BELLE DANSE (DANSA BARROCA FRANCESA): Classes de 19:45h a 20:45h

Preu

45€ per mòdul (40 € per mòdul si es realitzen els dos)

Inscripcions

Per inscriure's cal enviar un correu electrònic a dansantiga@gmail.com