Fritz Lewy, un cartellista alemany a Catalunya

El 1937 la Direcció General d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya, amb el cooperativista i dibuixant, Lluís Ardiaca i Alés, al capdavant, confeccionà una sèrie de cartells de propaganda cooperativista. Tots els cartells foren signats per LY, del Sindicat de Dibuixants Professionals. La misteriosa signatura corresponia en realitat a Fritz Levy, un artista alemany exiliat d'estil constructivista. Levy, d'origen jueu, havia arribat el 1933 a Barcelona fugint de l'Alemanya nazi i des de primer a hora col·laborà amb la revolució. A part dels cartells cooperativistes, també dissenyà el de l'Olimpíada popular, el de La Batalla de l'ou, un per la repoblació de les platges, i un altre contra la destrucció del bosc.

A l’exposició s’exposen alguns dels seus cartells: «La confederació de Cooperatives de Catalunya. Practicant el cooperativisme guanyarem la guerra i consolidarem la revolució» i «‘La Cooperació associarà els treballadors de la ciutat i els treballadors del camp sobre la base del respecte mutu de llurs condicions de vida i de treball»

Cartell de propaganda fet per Fritz Lewy per encàrrec de la Direcció General d’Agricultura de la Generalitat durant la guerra civil.
© de la fotografia: Pavelló de la República (UB)