Candel

Els Orígens

“Vaig néixer a Cases Altas, un poblet del Rincón  de Ademúz, però m’he criat a Barcelona, en les zones suburbials de Can Tunis”.

Francesc Candel Tortajada (Rincón de Ademúz, 1925), va arribar a Barcelona el 1927; després d’uns durs inicis a les barraques que poblaven els voltants de Montjuïc, els Candel es van poder instal·lar a les Cases Barates de Can Tunis. La vida als barris suburbials girava al voltant de la familia i dels centres parroquials.

“Vaig tenir una infància divertida, emocionant, en què vaig sentir-me molt estimat, defensat i emparat per tots els meus”.

La vida no éra senzilla; als robatoris s’afegien les batudes de la Guàrdia d’Assalt a la zona de les Cases Barates, que demanaven veure les mans, més que la documentació.

Si les tenies suaus, sense durícies, quedaves detingut”.

La violència de la Guerra Civil li quedà gravada amb tot un seguit d’escenaris inesborrables, en especial pels bombardejos que va patir Barcelona. El règim de Franco va endurir l’existència al barri, on la gana va ser la protagonista indiscutible. Un 26 de gener del 1939, a casa seva només hi havia set olives per cap per dinar i els seus pares van dir que ells no tenien gana.

El pare de Candel va trobar feina de sagristà de la Parròquia de Ntra. Sra. del Port i la família va anar a viure al petit habitatge que hi havia just al costat, pertanyent a la mateixa sagristia. La connexió d’en Candel amb el seu pare era total i absoluta. La pèrdua prematura de la mare i la germana va fer que pare i fill fessin encara més pinya per afrontar les adversitats.