La manta màgica del temps

La manta que posem al vostre abast serveix per endreçar els objectes del passat.  Amb ella podeu treballar una primera aproximació al concepte de temps, ja sigui al desenvolupament del dia com a la idea de passat remot a través dels objectes de dues èpoques diferents, la prehistòria i l’època medieval. Són dos moments històrics que en general generen molt interès i curiositat en els infants.

Una de les grans dificultats que tenen els nens i nenes d’educació infantil és la comprensió del temps i pensar en temps passats sempre és quelcom complicat. Per tal de treballar aquesta comprensió, us proposem un material que farà tangible el passat i així l’alumnat podrà manipular-lo.

Si voleu, podeu complementar l’activitat visitant el museu per conèixer els Cabòries, els personatges que endrecen els objectes del passat al museu.

Contingut de la maleta

A la capsa hi ha un gran cercle amb 8 butxaques que correspon al present i després dos cercles més petits que corresponen cadascun a una època diferent. Cada cercle històric té vuit butxaques que contenen un objecte del passat.

Fotografia on apareixen les dues mantes dels Cabòries, amb els objectes fora les butxaques

Propostes de treball

La manta s’acompanya de diverses propostes de treball que permeten una certa llibertat d’execució i per tal que siguin fàcilment adaptables a la realitat de qualsevol dels centres.

 • Punt de partida. Activitat 0: Descoberta de la maleta. us proposem que treballeu les accions que passen en un dia seleccionant amb els alumnes un objecte que representi cadascuna d’aquestes accions.
  • Eix 1. Aprofundim en el present. dividir els objectes per moments del dia: matí, migdia, tarda i nit, i ordenar-los a la manta.
  • Eix 2. Sempre ha estat igual? Entrevistem als nostres pares!
  • Eix 3. El temps a la vida de les persones: petit, mitjà i gran
  • Eix 4. La materialitat de la història. Descobrim el passat 
  • Eix 5. Sortim de l’aula per aprendre història!
  • Eix 6. I el futur?