Al Museu d'Història de Catalunya #CorregimlaDesigualtat

Des de l’any passat, el Museu d’Història de Catalunya, ha iniciat una política enfocada en la voluntat de treballar la igualtat entre dones i homes.

Durant aquest temps, s’han dut a terme diversos actes i esdeveniments, com la jornada “Museus i Perspectiva de Gènere” on es reflexionava sobre el paper de la dona i el camí a fer cap a uns museus més igualitaris; també es va dur a terme una petita intervenció a l’exposició permanent “Dones que parlen de dones” on, mitjançant la vida de diferents dones i èpoques, es donava visibilitat, d’una manera simbòlica, a totes les dones que han defensat el compromís de les dones al llarg de la història; actualment, el Museu continua treballant des d’aquesta òptica fent una revisió dels continguts de l’exposició per canviar-ne els discursos i donar visibilitat a les aportacions de dones que han contribuït a crear la nostra societat.

El Museu forma part de la Xarxa de Museus d’Història i Monuments de Catalunya i de la Xarxa de Museus d’Etnologia de Catalunya. En aquest treball en equip entre els diversos museus que conformen les xarxes, s’ha acordat que, aquest any, s’iniciarà un grup de recerca sobre temàtiques relatives a la perspectiva de gènere que permetrà aplicar els resultats de la recerca en tots els museus de cada una de les xarxes.

Aquest any 2017, en motiu de la commemoració del Dia Internacional de les Dones, la Comissió de la Condició Jurídica i Social de les Dones de Nacions Unides ha convingut com a tema de treball prioritari l’apoderament econòmic de les dones en el mercat de treball, un entorn sotmès a constants canvis. El món laboral sempre ha estat un àmbit on el sector femení s’ha vist molt afectat. Al segle XX se les va apartar amb una sèrie de lleis i reglamentacions que les impedia formar-ne part i les limitava a ser dones de la llar. Més de mig segle després, seguim lluitant per la igualtat totalitària entre gèneres en la vida familiar, política, social, comunitària, econòmica i cultural.

Adjunt trobareu la Declaració institucional d’aquest 8 de març.

Des del Museu, es vol homenatjar aquest Dia Internacional de les Dones, publicant a la web dues cronologies on, en una, es pot apreciar la lluita i les conquestes que s’han aconseguit pels drets i llibertat de les dones i, en l’altra, l’accés mundial de les dones al sufragi. Les trobareu en aquest enllaç.

Actualment al vestíbul del Museu es pot visitar l’exposició "Dones: ficcions i realitats"que té com a objectiu mostrar com es van començar a crear les repressions, el control i els estereotips al voltant de la dona, difosos pels mitjans de comunicació i, com elles ho van viure d’una manera disconforme i molesta.

La mostra parteix de l’experiència de la dona des de després de la Segona Guerra Mundial i juntament amb l’arribada del franquisme, on van començar a viure sota una invisibilitat laboral i un gran control sobre el seu cos i sexualitat perdent, en definitiva, la seva llibertat. El recorregut continua amb el col·lectiu feminista que han anat formant les dones a partir dels anys seixanta, les mobilitzacions per reivindicar i lluitar pels seus drets que manifesten la necessitat de fer una relectura del paper que se’ls atorgava en la cultura popular.

L’exposició es podrà visitar de forma gratuïta fins el dia 28 de maig del 2017.

 

Descarrega't la Declaració Institucional del 8 de març:  

.