Retrat del mariscal Louis-Gabriel Suchet, s’incorpora a la col·lecció del museu

El Museu d’Història de Catalunya ha incorporat a la seva col·lecció el retrat del mariscal Louis-Gabriel Suchet, atribuït a l’escola espanyola, al cercle de Vicente López (1772-1850) i data de 1813. 

Louis Gabriel Suchet (Lió, 2 de març de 1770 - Marsella 3 de gener de 1826) va ser un destacat militar i polític francès, mariscal l’Imperi Francès i duc de l'Albufera.

Es va distingir en les batalles d'Austerlitz i de Jena. En 1808 va ser traslladat a Espanya, a les ordres del mariscal Mortier amb el V cos d'exèrcit, amb el qual va intervenir en el setge de Saragossa. A l'abril de 1809, va ser nomenat general en cap de l'exèrcit d'Aragó, amb el qual, va derrotar al general Blake en les batalles de Maria i Belchite. El 1810 va conquerir Lleida i Mequinensa, i el 1811 Tortosa i Tarragona. Com a premi rebé el nomenament per Napoleó de mariscal de França. A l'agost de 1811, estant a Aragó, rep ordres d'ocupar València. El 1812 va entrar en aquesta ciutat rebent el títol de duc de l'Albufera.

Quan Josep I es va retirar de Madrid després de la batalla dels Arapiles, Suchet va abandonar València i va tornar a Aragó. Davant la derrota imminent de l'exèrcit napoleònic a la península després de la batalla de Vitòria, Suchet es va retirar a Catalunya fins que el 1814 abandona Girona i entra a l'Estat Francès.

El 1823 va participar en l'expedició dels Cent Mil Fills de Sant Lluís, que va envair l'estat espanyol per restaurar l’absolutisme.

Es tracta d'un personatge que va tenir un paper rellevant en el període de la guerra del Francès a Catalunya. Al Museu de Can Papiol de Sitges ha una sala anomenada Suchet, en record a l'estada del mariscal en aquest lloc durant la Guerra del Francès.

Dades de l'objecte

  • Títol: Retrat del mariscal Louis-Gabriel Suchet, duc de l’Albufera
  • Autor: Escola Espanyola, cercla de Vicente López (1772-1850)
  • Època: 1813
  • Material: oli sobre tela
  • Mides: 48 x 37 cm i 62,5 x 51,5 cm amb marc