L’obra ‘Enyorança [ratllat] Catalunya avui. Fertilitat en mode d'espera’

El Museu d’Història de Catalunya ha rebut en donació l’obra ‘Enyorança [ratllat] Catalunya avui. Fertilitat en mode d'espera’, de l’artista Michael Kirkegarard.

‘Enyorança [ratllat] Catalunya avui. Fertilitat en mode d'espera’ és una instal·lació  artística que es va presentar al Centre Cultural el Casino de Manresa, l’any 2019 i que parla sobre la identitat. La  proposta artística consisteix en una biblioteca-arxiu de la terra de Catalunya, per la qual cosa l’autor es va posar en contacte amb tots els alcaldes i alcaldesses de pobles i ciutats de Catalunya amb la petició de recollir la terra del municipi en un pot de vidre i retornar-lo a Manresa.

En total es va recollir un 600 flascons plens de sorra, amb la textura i color característic de cada territori. Es pot dir que cada flascó recull l’essència i la petjada històrica de cada indret. Els pots es van col·locar damunt unes prestatgeries resguardats per quatre parets de fusta folrades amb un paper que imita a la pedra, formant una barraca que pren com a referència el requadre vermell de la pintura ‘La Masia’ de Joan Miró. Aquesta barraca funciona com a refugi de la biblioteca de la Terra.

Michael Kirkegaard, que va venir de Dinamarca al nostre país fa uns anys, ha explicat que mitjançant el contacte quotidià amb la realitat social i política del país que, d’entrada desconeixia, intenta plasmar la situació que viu Catalunya a través de la seva obra.

Així, 'Enyorança - Catalunya avui' és una obra que ens convida a reflexionar, sobre el que és Catalunya, i la seva identitat. Un país, que segons l’artista, i després del fets de l'1-O, és un país que mira al futur amb esperança.

Amb aquesta obra el Museu incrementa la seva col·lecció de peces artístiques que reflexionen sobre la identitat de Catalunya des d’una mirada contemporània.

L’autor

Michael Kirkegaard (Copenhaguen, 1953) és un artista danès que va començar la seva carrera com  a escultor i que s’ha convertit en un destacat artista d’instal·lacions. Ha exposat al Museu d’Art Contemporani del Palau Real de Roskilde, al Museu de Fotografia d’Odense, al Museu d’art fotogràfic Brandts, al Museu Johannes Larsen a Kerteminde i al Museu del Cine Danès a Copenhaguen. També ha participat en projectes expositius al Museu d’Art Contemporani KIASMA, (Finlàndia), la fira de fotografia Paris Photo (França), a La Xina Art de Barcelona i a La Grey- espai de creació contemporània de Tarragona, entre d’altres.

Dades de l'objecte

  • Títol: ‘Enyorança [ratllat] Catalunya avui. Fertilitat en mode d'espera’ 
  • Autor: Michael Kirkegaard (Copenhaguen, 1953) 
  • Època: 2019
  • Material: sorra, vidre