Currículum dels participants

 

Asier Madarieta

Llicenciat en Història per la Universitat de Deusto, va treballar durant nou anys en una empresa de serveis culturals, on va dur a terme tasques d’assessorament i coordinació de la gestió, dinamització i difusió de museus. El 2008 va passar a ocupar la direcció del Museu de Reproduccions Artístiques de Bilbao fins que, al febrer del 2011, va assumir la gerència de la tot just creada BizkaiKOA, entitat responsable de la gestió integral dels museus propietat de la Diputació Foral de Biscaia, concretament el Museu Euskalherria de Gernika-Lumo, l’Arrantzaleen Museoa (Museu del Pescador) de Bermeo, la Ferreria del Pobal de Muskiz, el Bizkaiko Arkelogi Museoa (Museu Arqueològic de Biscaia) i el Txakolingunea (Museu del Xacolí) de Bakio, a més de diverses infraestructures com les coves de Santimami, el Bosc Pintat d’Oma, el castell de Muñatones, el parc dels Pobles d’Europa de Gernika-Lumo o les sales d’exposicions Rekalde i Ondare, totes dues situades a Bilbao. Entre les tasques de l’entitat destaca, també, la prestació de serveis, l’assessorament i la col·laboració amb la resta de museus establerts a Biscaia.

 

Branislav Svetozarevikj

El doctor Branislav Svetozarevikj va néixer a Skopje el 1966. El 1994 es va graduar a l’Institut d’Història de la Facultat de Filosofia de Skopje. L’any 2007 va obtenir un màster en Història i Arxivística a la Universitat Sants Ciril i Metodi de Skopje i, el 2013, el doctorat en Ciències de la Història. El 2015 va esdevenir professor associat de l’Institut d’Història Nacional de Skopje.

Com a professional, ha treballat divuit anys a l’Arxiu Nacional de la República de Macedònia i, el 2010, va esdevenir el primer director del Museu de la Lluita per Macedònia de Skopje, càrrec que avui continua exercint.

Branislav Svetozarevikj és autor d’una trentena d’articles científics en els camps de la història, l’arxivística, la museologia, l’etnologia i la cultura, com també d’una cinquantena d’articles publicats sobre diversos temes en mitjans impresos i electrònics. També ha organitzat 26 mostres de fotografia, filatèlia i postals sobre temes històrics, esportius i culturals. Entre les activitats de caire social, cal destacar que Svetozarevikj ha estat membre del comitè d’organització de més de vint esdeveniments esportius, culturals i científics, tant nacionals com internacionals, com ara el Congrés del Fòrum de Cultures Eslaves l’any 2014 (amb representació de tretze estats) o la conferència anual de l’Acadèmia de Museus d’Europa (setembre del 2017). El doctor Svetozarevikj ha participat en diversos simpòsiums nacionals i internacionals en el camp de la museologia i la història, i entre el 2014 i el 2017 va ser membre del jurat internacional d’avaluació de museus.

 

Geir Thomas Risåsen

Geir Thomas Risåsen, nascut el 22 d’abril de 1961, és un historiador de l’art i prosista noruec. Risåsen ha treballat en projectes de patrimoni cultural i restauració durant molts anys i actualment és conservador del Museu del Poble Noruec d’Oslo. Entre el 1994 i el 1998 va treballar al Departament de Patrimoni Cultural d’Oslo en la restauració del Palau Reial. Del 2003 al 2006 va ser un dels dos conservadors encarregats de crear l’exposició permanent sobre les joies de la corona noruega i la història de les coronacions al Palau Arquebisbal de Trondheim. Risåsen va fer la tesi doctoral sobre la història constructiva de l’edifici d’Eidsvoll on es va elaborar la Constitució de Noruega quan el país va declarar la independència el 1814, i també ha estat conservador d’aquest edifici entre el 2007 i el 2015. Risåsen va tenir un paper cabdal en la restauració integrada de l’edifici d’Eidsvoll arran del bicentenari de la Constitució noruega l’any 2014. Ha publicat diversos llibres i articles sobre la història de la cultura i l’art de Noruega.

 

Magdalena Mieri

Magdalena Mieri és directora del Programa d’Història i Cultura Llatines i de Projectes sobre Participació Cívica del Museu Nacional d’Història Nord-Americana de la Institució Smithsonian de Washington. Abans d’ocupar el càrrec actual va ser directora fundadora de la Galeria Virtual Llatina del Centre Smithsonian per a Iniciatives Hispanes. Mieri treballa a la Smithsonian des del 1992 i ha assessorat museus de l’Argentina, el Perú, Mèxic, l’Uruguai i Bolívia. Abans d’entrar a la Smithsonian va ser conservadora assistent del Museu d’Art Hispanoamericà de Buenos Aires (Argentina).

Ocupa un lloc de senior fellow al Departament d’Antropologia de la Universitat de Maryland (College Park) i ha impartit assignatures de postgrau al màster d’Educació en Museus a la Universitat George Washington i al postgrau de Museus de la Universitat de Maryland. Mieri ha publicat diversos articles, ha editat un volum sobre la relació entre Mèxic i els Estats Units durant la Revolució mexicana i, més recentment, l’assaig Silencios y omisiones: narrando y exhibiendo la historia nacional, publicat per la Universitat del País Basc.

Mieri es va graduar en Museologia a l’Institut Argentí de Museologia i va fer un màster en Antropologia a la Universitat de Buenos Aires (Argentina).

 

Miloš Vukanović

Miloš Vukanović es va graduar en Història al Departament d’Història de la Facultat de Filosofia de la Universitat de Montenegro, i va obtenir un màster en Relacions Internacionals a la Facultat de Ciències Polítiques de la Universitat de Montenegro. Des del 2011, ha ocupat el lloc de conservador de la secció de la Segona Guerra Mundial i Època Contemporània al Museu d’Història del Museu Nacional de Montenegro, càrrec que el va portar a ser un dels autors i coordinadors de la nova exposició permanent del museu. El 2017 va ser nomenat director adjunt per al sector professional del Museu Nacional de Montenegro.

Vukanović va ser coordinador de l’equip montenegrí del projecte de la UNESCO «Renovació del pavelló de l’antiga Iugoslàvia al Museu Nacional d’Auschwitz-Birkenau». Igualment, va formar part de l’equip que va dur a terme la posada en marxa del Museu de la Moneda de Montenegro, el Museu de la Policia de Montenegro i el Museu de les Dones.

Ha col·laborat amb l’ICOM, l’ICCROM, Geschichtswerkstatt Europa, Documenta, Topografia del Terror, Yahad-In Unum, el Consell de Cooperació Regional i altres organitzacions internacionals, tant no governamentals com intergovernamentals.

L’any 2010 va començar a treballar amb EUROCLIO (Associació Europea d’Educadors d’Història) i més endavant va ser nomenat coordinador de projectes i editor de les activitats i publicacions d’EUROCLIO a Montenegro. És un dels fundadors i membre de la junta directiva de l’Associació Montenegrina d’Educadors d’Història (HIPMONT). L’any 2005, a través d’HIPMONT, va començar a col·laborar amb el Centre per a la Democràcia i la Reconciliació al Sud-est d’Europa (CDRSEE). Domina bé l’anglès.