Manta de les refugiades

El Museu d’Història de Catalunya ha incorporat a la seva col·lecció la manta que les voluntàries de la Creu Roja francesa lliuraren a Dolors Eixarch Balagué, com a refugiada, abans de creuar la frontera amb Espanya des de l’Exili a França el 1941.

 Aquesta manta, feta de ganxet,  va servir per abrigar Dolors Eixarch Balagué (Lola) i la seva filla Lolita en el darrer viatge de retorn a Barcelona des de l’exili a França. Va ser un dia del mes de gener de 1941 que la Lola va creuar per quarta i darrera vegada la frontera. En aquesta ocasió anava acompanyada de la seva filla Lolita, de dos anys i mig i estava embarassada de nou mesos de la seva segona filla, Pepa. Aquest darrer viatge el van fer en tren, en un comboi de la Creu Roja.

El primer viatge a França i retorn a Barcelona el va fer el 1939 a peu, per Maçanet de Cabrenys. Anava a veure el seu marit Patrici Beltran Ferrando, al camp de concentració d’Argelers –Barcarès, on havia anat a parar junt amb un contingent  de l’exèrcit republicà. Patrici tenia la intenció d’embarcar la família en un dels vaixells que salparen cap a Mèxic però faltava la seva filla Lolita, d’un any edat, que era a Barcelona amb l’àvia.  És així com la Lola va anar a cercar la seva filla i va tornar a creuar a peu la frontera, ara amb la petita en braços. 

En aquest moment ja no era possible marxar a Mèxic i com altres refugiats en territori francès la família es va traslladar a Toulouse. La invasió de  França per part de l’exèrcit alemany i el segon embaràs de la Lola va motivar el retorn de la mare i la filla a Barcelona, mentre el pare Patrici continuaria a l’Exili uns anys més.  A l’arribar a l’Estació de França va tenir un gran esglai al constatar la similitud entre l’exèrcit  alemany i el seu homònim franquista...

Des d’aleshores, la Manta, va estar guardada per la seva propietària durant molts anys, fins que va arribar el moment de transmetre-la a la seva filla, qui al seu torn la cedeix en donació al Museu d’Història de Catalunya, tot revelant-ne la seva història i significat. Una història particular que és a la vegada la història de moltes vides trencades per la guerra, l’exili i la postguerra.

És així com a partir d’aquesta manta, la Pepa Beltran Eixarch i la seva neboda Patrícia Soley-Beltran, germana i filla de la Lolita, respectivament, ens transmeten el testimoni d’una història d’exilis, coratge, silencis, por, incertesa, separacions familiars forçoses i de com els traumes de la  guerra es transmeten de generació en generació.  Una història teixida i transmesa per dones que ara forma part de les col·leccions del Museu d’Història de Catalunya.