Comença la nova temporada del Club de Lectura

La nova temporada del Club de Lectura està dedicada a la Revolució Russa. Els títols seleccionats ens permeten resseguir els fets ocorreguts entre febrer i octubre de 1917 a Rússia i les seves implicacions al llarg del segle XX a partir de diferents històries personals. En el centenari de la Revolució, fem una mirada enrere per conèixer una mica més o millor aquest moment tan trasbalsador de la història universal.

Programació setembre – novembre 

  • Deu dies que trasbalsaren el món de l’escriptor nord-americà John Reed. Participa en la sessió l’editor, Josep Cots l 26 de setembre

La seqüència revolucionària que arrenca el mes de febrer del 1917 amb el derrocament del tsar culmina el mes d´octubre amb la presa del Palau d'Hivern que posa fi al règim tsarista. Ara el poder recaurà en el soviets: els obrers en armes. Reed, sempre atent als esdeveniments que succeïen a Rússia, arriba a Sant Petersburg poc després del fallit intent contrarevolucionari del general Kornílov. L'ordre mundial acabava de fer un dels girs més impressionants que ha vist la humanitat, i la vida de milions de treballadors va il·luminar-se de sobte amb la llum nova, encegadora, de la revolució. John Reed va ser testimoni de primera mà de l'inici d'aquesta nova era. En aquest llibre, hi trobareu des de les vagues i manifestacions que van precedir l'enderrocament del règim tsarista fins a la formació dels soviets, els debats que sorgien arremolinats amb l'acció al carrer, els primers decrets revolucionaris, Kérenski, Trotski o el mateix Lenin entrevistats a peu de trinxera, com qui diu. Tot viscut i escrit amb una exigència i un arravatament que ens fa entendre que el que estava vivint era un fet tan extraordinari que encara avui és percebut pels poderosos com el gran fantasma que va recórrer Europa.

  • La nit de Vàlia de Monika Zgustova, amb la participació a la sessió de la mateixa autora | 25 d’octubre

La jove russa Vàlia i el marine nord-americà Bill mantenen una relació amorosa que el 1945, amb la fi de la guerra, s'estronca sobtadament. Bill desapareix sense donar cap explicació i, més endavant, Vàlia és acusada d'espionatge per les autoritats soviètiques. Separada de la mare i de la filla de dos anys, Vàlia busca forces en l'amistat amb altres preses i en la pràctica del teatre per suportar tants anys al gulag. Quan finalment recupera la llibertat, toparà amb una filla que amb prou feines coneix, i amb Bill, ara un científic reconegut als Estats Units. La nit de Vàlia és la història dramàtica i esperançada d´un gran amor enfrontat a les adversitats de la Història. Monika Zgustova va conèixer l´autèntica Vàlia, fa pocs anys, en un pis als afores de Moscou.

  • La maleta i Els nostres de Serguei Dovlàtov. A la sessió hi participaran Ester Andorrà, l’editora, i Miquel Cabal Guarro, el traductor | 28 de novembre

Quan Serguei Dovlàtov va aconseguir marxar a Occident, cada emigrant tenia dret a emportar-se només tres maletes de la Unió Soviètica. Ell en va tenir prou amb una. Gairebé deu anys després, ja instal·lat a Nova York, Dovlàtov es retroba amb aquesta maleta, intacta, oblidada al fons d’un armari. A dins hi ha vuit objectes, cadascun amb una història al darrere. Vuit històries que formen un autoretrat d’un dels escriptors russos més originals i estimats del segle XX. D'altra banda, "Els nostres" és l’àlbum familiar de Serguei Dovlàtov, d’una nissaga que abraça tot el segle XX. Una parentela farcida de personatges contundents que s’espavilen de la millor manera en un país caòtic i absurd. Dovlàtov recorda els avis malhumorats i forts, els oncles contrabandistes, la mare sense pèls a la llengua, la tieta correctora que sabia els secrets dels literats, el pare que admira i defensa Stalin, la gossa Glaixa que viu entre dissidents i per això borda als uniformats demostrant un esmolat sentit de la justícia, les estranyes circumstàncies en què va conèixer la seva dona i les converses amb la seva filla, quan ella li fa preguntes com: “I per què no pots publicar?” o “Papa, tu estimes Bréjnev?” just arribats a Nova York.

El Club de Lectura 

El Museu d’Història de Catalunya començava l’any incorporant la literatura en la seva programació gràcies a la col·laboració de Bestiari-Llibreria del Museu. Així, a principis d’any es creava el Club de Lectura, on es troben història i literatura. Durant el primer semestre es van treballar novel·les ambientades en diferents moments de la història de Catalunya, des del segle II fins als anys 70 del segle XX, i va tenir una molt bona acollida. 

Informació pràctica 

Les sessions, que són gratuïtes, tenen lloc l’últim dimarts de mes a les 18.00h al Museu d’Història de Catalunya i permeten comentar l’obra proposada amb l’autor, l’editor o el traductor així com compartir impressions amb altres lectors. A més, abans de la trobada es pot visitar el museu de forma gratuïta.

La participació al Club de Lectura, ja sigui en tot el cicle o només en una sessió, és gratuïta però cal inscriure’s prèviament a llibreria@bestiari.net o al telèfon 93 221 22 18, ja que l’aforament és limitat.

Museu d’Història de Catalunya
Plaça de Pau Vila 3, Barcelona
93 225 47 00
www.mhcat.cat

Bestiari-Llibreria del Museu
Plaça de Pau Vila 3, Barcelona
93 221 22 18
llibreria@bestiari.net
www.bestiari.net

Premsa:
93 225 47 00
mhc.premsa@gencat.cat

.