Petites històries, grans dones

Una nena llegeix un llibre ajaguda al damunt d'un munt de llibres. A la dreta, llegim el text "Petites histories, grans dones, museus amb ulls de dones"

Una nena llegeix un llibre ajaguda al damunt d'un munt de llibres. A la dreta, llegim el text "Petites histories, grans dones, museus amb ulls de dones"

El cicle 'Petites històries, grans dones. Museus amb ulls de dones' 

El Museu d’Història de Catalunya, junt amb vuit museus més de la ciutat, organitzen aquest cicle que consisteix en nou sessions de contacontes sobre dones vinculades a la nostra història. Durant el mes de març, cada museu oferirà una activitat de contacontes que tindrà com a protagonistes dones vinculades a la naturalesa, les col·leccions o el contingut d’aquell equipament. Es tracta d’una iniciativa conjunta vinculada al Dia de la Dona.

El conte al Museu d'Història de Catalunya

La Nora La Bona es dedica a passejar-se pels museus buscant històries que s'amaguen en llocs inaudits! Però no li serveix qualsevol història: en busca de petites i d'amagades entre grans dones. Al Museu d'Història de Catalunya hi ha descobert una maleta on hi ha trobat uns objectes estranys: unes trenes, un abric molt gruixut, un mapa... Camuflada al fons de la maleta- embolicada entre totes aquestes coses- es trobarà amb la història de la Roser Rosés, una nena que se'n va anar a Rússia i va acabar voltant mig món. 

Història i vida de la Roser Rosés

Els infants van ser una de les principals víctimes de la Guerra Civil (1936-1939). Calia allunyar els menors del conflicte bèl·lic per evitar-los seqüeles físiques i psicològiques. Per això, l’any 1937, el govern de la II República va evacuar menors cap a altres països, com la URSS, França, Bèlgica, el Regne Unit, Suïssa, Mèxic i Dinamarca. Més de 30.000 infants van ser evacuats durant el conflicte i avui se’ls coneix com a “nens de la guerra”. Als que van anar a parar a la URSS se'ls coneix com a “nens de Rússia”.

Una de les 1.197 nenes que va rebre la URSS fou la Roser Rosés. L’any 1938, els seus pares van enviar-la a la URSS amb la darrera expedició d’infants republicans. Ella tenia 12 anys i els seus pares creien que hi romandria pocs mesos però al final s’hi va quedar 7 anys i mig. Allà, al principi, va tenir accés a l’educació i va viure uns anys plàcids dintre del que cap. Però, amb l’esclat de la II Guerra Mundial, va patir de ple la duresa de la guerra: evacuacions, precarietat, fam, fred, malalties, por, etc. L’any 1947, després de passar per Nova York i Mèxic, la Roser va aconseguir tornar a Catalunya. Tenia 21 anys.

L’any 2006, quan la Roser  tenia 80 anys, va explicar per primer cop la seva història i des d’aleshores la comparteix amb alumnes i tothom que hi estigui interessat per que es conegui aquesta part de la nostra història, tan dura i tan real, i ajudar així a difondre la pau.

En paraules de la pròpia Roser Rosés, “el resum de la meva vida el poso en el cantó positiu...malgrat totes les misèries que he viscut, crec que m’han donat una fortalesa d’esperit per viure i veure més positivament la vida”.

En el conte que explicarem al museu coneixerem els detalls de la seva vida i també la coneixerem en persona.

Informació pràctica

  • AVÍS: Per prevenció, aquesta activitat queda ajornada. Properament es comunicarà la nova data. Disculpeu les molèsties.
  • Edat recomanada: a partir de 5 anys
  • Preu: activitat gratuïta. Places limitades

Més informació