Casal d'estiu “Explorem el Temps”

'EXPLOREM EL TEMPS' és el casal d'estiu que el Museu d'Història de Catalunya organitza per a famílies amb nens i nenes entre 6 i 12 anys apassionats per la Història. Serem exploradors que investiguen el passat i cada dia tenim un repte a assolir. Ens trobarem cada matí al museu, durant una setmana, per explorar cada dia una etapa diferent de la història: dilluns la prehistòria, dimarts l'edat antiga, dimecres l'època medieval, dijous, l'edat moderna, divendres la contemporània. Cada dia, l’aventura consistirà en un recorregut temàtic combinant dramatitzacions, jocs i dinàmiques que s’entrellaçaran amb activitats artístiques i lúdiques.

Continguts i activitats del casal

DILLUNS - Sobreviure a la prehistòria

Dividits en tribus, cada grup triarà un nom i el vestit més adient per viatjar a la prehistòria.

Explorarem les sales del museu per descobrir quines eines feien servir i com van passar de fer-les amb pedres i ossos a treballar amb el ferro. Podrem conèixer què menjaven i com obtenien aquests aliments i com eren les seves cases.

Els tallers ens permetran reproduir la pintura rupestre en un mural i escenificar una cacera

DIMARTS - Constructors de l'antiguitat

El viatge dels dimarts ens porta a l’antiguitat. Començarem triant la roba més adient per endinsar-nos a l’època de la cultura grega, ibera i romana.

El viatge dels dimarts ens porta a l’antiguitat i haurem de triar la roba més adient per l’època.

L’exploració de les sales ens permet descobrir com la gent que vivia aquí es va veure molt influenciada per gent arribada d’altres indrets de la Mediterrània. Ens fixarem en la tecnologia que empren i com són les ciutats que es construeixen.

A través del joc, coneixerem els déus grecs i romans i construirem una ciutat al taller.

DIMECRES - Un dia a l'època medieval

El dimecres visitem l’època medieval amb els seus castells i monestirs

Els grups han d’escollir la roba més adient per endinsar-se en aquesta època. Caracteritzats com diferents personatges, aprendrem quines relacions s’estableixen entre ells. La visita a les sales del museu ens descobrirà els edificis més emblemàtics de l’època: castells i monestirs, però també com la majoria de la població vivia en senzilles cabanes. Aprendrem quina és l’alimentació pròpia de l’època.

Al taller aprendrem com els símbols ens ajuden a identificar persones, dissenyant un escut propi. Amb unes catapultes i una maqueta feta pels propis nens, simularem l’atac a un castell.

DIJOUS – Un viatge al llarg de l'època moderna

El dijous està dedicat a l’època moderna. Una època difícil en la que van viure personatges que coneixem sobretot pels contes: bruixes, bandolers i pirates. És una època de grans viatges amb vaixell que portaven moltes coses noves als mercats: des de llibres impresos a productes arribats d’Amèrica.

Al taller estamparem la nostra pròpia bossa, seguint l’exemple dels artesans que estampaven les indianes. Simularem un mercat per aprendre quins productes nous apareixen procedents d’Amèrica i com canvia l’alimentació gràcies a aquestes novetats.

DIVENDRES – Obrers i burgesos al segle XIX

El divendres arribem a l’època de les fabriques i el modernisme. Els nens i nenes hauran de triar els vestits adients per convertir-se en obrers i burgesos. Durant la visita a les sales del museu aprendrem com vivien, com treballaven i com es divertien. Veurem com eren les cases i els nous invents que canvien la vida de la gent.

Als tallers aprendrem com es diverteix la gent i recrearem escenes d’època.  

Metodologia

Organitzarem dos grups d'edat: de 6-9 anys i de 10-12 anys. Cada grup d'edat esdevindrà una tribu d'exploradors a la qual posaran nom el primer dia del casal.

Cada dia s'explorarà una època diferent: dilluns la prehistòria, dimarts l'edat antiga, dimecres l'època medieval, dijous, l'edat moderna, divendres la contemporània. Un nino confeccionat pels propis infants farà de fil conductor entre les diferents èpoques i els acompanyarà al llarg de tot el casal.

El dia començarà amb la tria del vestit adequat per a l'època històrica que toqui i es farà un recorregut per les sales del museu ple de dramatitzacions, jocs i dinàmiques. Els conceptes que es treballaran a les sales del museu cada dia adaptats a l'època històrica seran: la vida quotidiana, els habitatges, la tecnologia i l'alimentació.

I després d'esmorzar, s'organitzen jocs i tallers lúdics i artístics com:

 • representar escenes de caça i fabricar pintura com ho feien els primers humans per iniciar-nos en la pintura rupestre
 • construir una ciutat clàssica i desxifrar textos antics per descobrir un tresor mediterrani
 • fabricar escuts i catapultes per recrear l'atac a un castell medieval i, després, arribar a l'acord amb un pacte de vassallatge
 • estampar una indiana i fer un mapa del món per descobrir que molt dels productes que consumim avui van arribar aquí gràcies al comerç amb Amèrica i altres llocs del món
 • esdevenir protagonistes d'una pel·lícula sobre la societat moderna (fàbriques, obrers i burgesos, les ciutats, els primers trens...) i les seves formes d'oci tot fent balls de bastons i sardanes

Al final de cada dia, els infants rebran una insígnia per haver assolit el període corresponent. I superada la setmana, els participants aconseguiran la xapa que els acredita com a exploradors del temps.

Com a final de festa, l'últim dia, els familiars o acompanyants podran assistir i viure de primera mà tot allò que els seus fills han experimentat i creat durant aquesta setmana d'aventura per la història. 

Cal portar l'esmorzar i el dinar de casa. 

Podeu veure aquí algunes informacions pràctiques sobre el dinar i el material que cal portar

Calendari

 • Del 29 de juny al 3 de juliol
 • Del 6 al 10 de juliol
 • Del 31 d'agost al 4 de setembre

Horari

 • 9 h |  Trobada al vestíbul del Museu. Explicació de la dinàmica de la jornada i primera activitat plàstica del dia
 • 9.30 h | Recorregut per les sales i caracterització històrica
 • 11 h | Esmorzar
 • 11.30 h |  Taller/activitat lúdica i joc ambientat en l'època històrica del dia
 • 13.30 h | Opció de recollida o dinar (especificacions dinar)
 • 15 h | Recollida

Lloc

Totes les activitats del casal es realitzen dins l'edifici del Museu; en diferents espais adequats a cada proposta d'activitat.

Preu

Casal: 88€ per setmana

Inscripcions

Les inscripcions es poden fer trucant al telèfon 932254244 (de dilluns a dijous de 10 a 14h i de 15.30 a 17.30h i divendres de 9.30 a 14h) o a l’adreça electrònica mhcvisites.cultura@gencat.cat.

En aquest mateix telèfon o correu electrònic, podreu contactar-nos per ampliar informació, fer consultes o resoldre dubtes.

Mínim de participants per setmana: 15. Màxim de participants per setmana: 20.

Informacions pràctiques del casal

Museu d'Història de Catalunya (autor: ÀGORA, Serveis Culturals)

Museu d'Història de Catalunya (autor: ÀGORA, Serveis Culturals)