Casal d'estiu 'Explorem el Temps'

'EXPLOREM EL TEMPS' és el casal d'estiu que el Museu d'Història de Catalunya organitza per a famílies amb nens i nenes entre 6 i 12 anys apassionats per la Història. Cada dia s'explorarà un àmbit temàtic diferent que comprendrà diverses èpoques amb un recorregut transversal per les sales i espais del museu.

Continguts i activitats del casal

Durant aquests dies ens convertirem en exploradors i exploradores que investiguen el passat i a cada jornada tindrem un repte a assolir. Així doncs, ens endinsarem en un món on coneixerem, de la mà de diferents personatges, les diverses èpoques històriques i tot allò que els envoltava. Cada dia, l’aventura consistirà en un recorregut temàtic combinant dramatitzacions, jocs i dinàmiques que s’entrellaçaran amb activitats artístiques i lúdiques i... alguna sorpresa més!

Sabíeu que encara juguem als mateixos jocs que els infants de fa 2000 anys? Us heu preguntat mai quan van aparèixer els primers remeis i medicines? Aquestes i altres preguntes seran resoltes gràcies a la nostra tasca d’investigació. Visitarem els habitatges, descobrirem el món de la vida quotidiana i resoldrem misteris del seu dia a dia.

Cada dia s'explorarà un àmbit temàtic diferent que comprendrà diverses èpoques amb un recorregut transversal per les sales i espais del museu. Com per exemple la tecnologia, les Dones, l'alimentació, els habitatges, les fonts, les festes o les històries entre d'altres coses.

Dinàmica i activitats

Per a un treball més acurat, si s‘escau, organitzarem dos grups d'edat: de 6-9 anys i de 10-12 anys. Cada grup d'edat esdevindrà una tribu d'exploradors a la qual posaran nom el primer dia del casal.

El dia començarà amb una petita pluja d’idees i explicació del tema a explorar. Posteriorment es farà un recorregut per les sales del museu ple de dramatitzacions, jocs i dinàmiques. Els conceptes que es treballaran a les sales del museu cada dia seran adaptats a les diferents èpoques històriques i a les inquietuds dels infants.

A més, sempre disposaran d’un racó de reunió i esbarjo on podran gaudir d’una estona de lectura o de jocs educatius inspirats en les temàtiques diàries.

Després d'esmorzar, s'organitzaran jocs i tallers lúdics i artístics, tant al taller com a l’exterior, sempre vinculats amb una etapa històrica determinada o amb l’àmbit temàtic en qüestió. Alguns exemples serien: representar escenes de supervivència, ser partícip del ora et labora d’un monestir medieval, estampar una indiana i fer un mapa del món, esdevenir protagonistes d'una pel·lícula sobre la societat moderna o gaudir de diferents històries de la mà de la nostra Conta Contes del museu. 

Com a final de festa, l'últim dia, els familiars o acompanyants podran assistir i viure de primera mà tot allò que els seus fills han experimentat i creat durant les dues setmanes d'aventura per la història.

Cal portar l'esmorzar i el dinar de casa.

Aquí algunes informacions pràctiques sobre el dinar i el material que cal portar:

Dinar:

Els infants hauran de portar el seu esmorzar i dinar de casa. 

Caldrà que porteu el dinar en una carmanyola, identificada amb el nom i cognom del nen/a, comprovant que quedi ben tancada.

Us recomanem que porteu amanides fredes, pasta, llegums, arròs i carn o peix que es pugui menjar fred i fruita. Eviteu portar làctics. Per beure recomanem que portin aigua o begudes isotòniques.

Material que cal portar:

Caldrà que cada nen o nena porti una samarreta vella o una bata identificada amb el nom. La portarà el primer dia del casal, es quedarà al museu i us la retornarem divendres.

Calendari

  • 1er. Torn: del dilluns 26 de juny fins el divendres 7 de juliol de 2023 (possible obertura d'un 2n torn en funció de la demanda) 

Horari

  • 9 h | Trobada al vestíbul del Museu. Explicació de la dinàmica de la jornada i primera activitat plàstica del dia
  • 9.30 h | Recorregut per les sales i caracterització històrica
  • 11 h | Esmorzar
  • 11.30 h | Taller/activitat lúdica i joc ambientat en l'època històrica del dia
  • 13.30 h | Opció de recollida o dinar 
  • 15 h | Recollida

Lloc

Totes les activitats del casal es realitzen dins l'edifici del Museu; en diferents espais adequats a cada proposta d'activitat.

Preu

Casal: 182€ per infant

Inscripcions

Per més informació, fer consultes o resoldre dubtes al telèfon 932254244 (de dilluns a dijous de 10 a 14h i de 15.30 a 17.30h i divendres de 9.30 a 14h) o a l’adreça electrònica mhcvisites.cultura@gencat.cat.

Mínim de participants per setmana: 15 

Museu d'Història de Catalunya (autor: ÀGORA, Serveis Culturals)

Museu d'Història de Catalunya (autor: ÀGORA, Serveis Culturals)

Museu d'Història de Catalunya (autor: ÀGORA, Serveis Culturals)