La caiguda del Temple: el setge de Miravet

En el marc de la Nit dels Museus 2017, recreació històrica a càrrec dels grup Hereus de la Història, Die Jünger von Liechtenauer, Gal·la Placídia, Arx Corpus Dei Cordis i Companyia Almogàver. La recreació ens permetrà apropar-nos al campament de les tropes de Jaume II que van assetjar els templers refugiats al castell de Miravet el 1308. Ens explicaran les tècniques de setge i com s’intentava fer un atac a una fortalesa.

El context

A finals del segle XIII, el Temple, com la resta d’ordes militars, entra en crisi en posar-se en dubte els seus objectius després de la caiguda del regne de Jerusalem. La pèrdua de pes polític i social del Temple coincideix amb campanyes de desprestigi per part de monarques i membres de l’Església que veuen amb mals ulls els privilegis acumulats.

El 1307, instigada per Felip el Bell, rei de França, la Inquisició inicia la persecució del Temple a França. L’exemple és seguit per altres monarques com Jaume II d’Aragó, que ordena assetjar les fortaleses on s’han concentrat els templers, disposats a resistir mentre demanen la intermediació del papa Climent V, sense èxit.

Mentre les altres fortaleses cauen, Miravet resisteix el setge durant deu mesos, sota el comandament de fra Ramon de Saguàrdia, lloctinent dels templers a Catalunya.

La manca d’aigua i aliments, així com el degoteig de desercions, obliga els darrers templers a negociar una rendició. Finalment, el 12 de desembre de 1308, els vint-i-dos homes que resten al castell, es lliuren als oficials reials. Sis d’ells però es neguen a lliurar-se voluntàriament: fra Ramon de Saguàrdia, el comanador fra Berenguer de Santjust, dos nebots seus, fra Millàs i fra Siscar.

Els templers són detinguts i jutjats per la Inquisició. El 1312, el Concili Provincial de Tarragona els declara innocents, a diferència d’altres indrets, on són declarats culpables d’heretgia. Dos anys després l’orde és dissolt i els seus béns, transferits a l’orde de l’Hospital de Sant Joan de Jerusalem.

Consulta totes les activitats de la Nit dels Museus 2017 

Visita l'exposició Templers. Guerra i religió a l'Europa de les Croades