Traspassant el Mur de Berlín

Una història d'anada i tornada

La nit del 9 al 10 de novembre de 1989 els berlinesos van posar punt i final als 28 anys de divisió física que havien patit per la construcció del mur de Berlín, un vertader símbol de la divisió política i ideològica global que va significar la Guerra Freda. Trenta anys després d’aquella nit, us proposem repassar els fets clau que van donar lloc a la construcció d’aquell fatídic mur, així com els esdeveniments que van propiciar la seva fi. Una veritable història d’anada i tornada, que va marcar i, segueix marcant, a la societat alemanya del segle XX i XXI.

Els Acords de Postdam i la creació de les dues Alemanyes

L’anomalia de Berlín

El mur de Berlín

De la perestroika a la caiguda del mur

Cronologia sobre la «Qüestió de Berlín»

Batalla de Berlín i capitulació del Tercer Reich

Batalla de Berlín, darrera operació militar a Europa durant la Segona Guerra Mundial. Hitler es suïcida dins del búnquer de la cancelleria. El 7 de maig, l'exèrcit alemany capitula davant les tropes occidentals a Reims. El dia següent ho fa davant les tropes soviètiques, a Berlin

Abril – maig de 1945

Conferència de Potsdam

Entre el 17 de juliol i el 2 d'agost té lloc la Conferència de Potsdam. Entre d'altres qüestions, s'acorda dividir Alemanya i la ciutat de Berlín en 4 zones, administrades pels exèrcits dels Estats Units, la Unió Soviètica, França i el Regne Unit, respectivament.

Juliol - agost de 1945

Constitució de la bizona econòmica

El 6 de setembre els Estats Units i el Regne Unit constitueixen la bizona, embrió de la futura República Federal Alemanya, unificant les seves respectives zones d'ocupació.

1946

Bloqueig de Berlin

Entre el 24 de juny de 1948 i el 12 de maig de 1949 té lloc el bloqueig de Berlín per part de la Unió Soviètica, com a resposta a la reforma monetària imposada pels Estats Units, França i el Regne Unit a les seves respectives zones d'ocupació.

1948 - 1949

El naixement de les dues alemanyes

El 23 de maig neix la República Federal Alemanya (RFA) a partir de la unió de les zones d’ocupació de França, Gran Bretanya i els Estats Units. Com a resposta, el 7 d'octubre de 1949 s'estableix la República Democràtica Alemanya (RDA) a la zona d’ocupació soviètica. Berlín occidental no s'incorpora a la RFA, tot i que queda vinculada de forma indirecta al govern federal. La ciutat de Berlín queda oficialment divida en dues entitats polítiques diferents.

1949

Militarització alemanya

El 5 de maig, la RFA entra a la OTAN, violant el principi de neutralitat d'Alemanya acordat a Potsdam. Com a resposta, el 14 de maig la República Democràtica Alemanya entra al pacte de Varsòvia.

1955

Últimatum sobre Berlín

El 27 de novembre, la URSS llença un ultimàtum als aliats per desmilitaritzar i abandonar Berlin en 6 mesos.

1958

Comença la construcció del Mur de Berlín

El 13 d'agost la RDA tanca les seves fronteres amb la RFA i Berlín oest. Dos dies més tard comença la construcció del mur de Berlin. El 27 d’octubre, tancs dels Estats Units i la Unió Soviètica s’encaren al punt de control fronterer Charlie. L’incident continua fins el 28 d’octubre, quan els dos bàndols decideixen retirar els seus vehicles militars.

1961

Kennedy visita Berlín

El 26 de juny, Kennedy vista Berlín i pronuncia el seu mític discurs "Ich bin ein Berliner" (jo sóc un berlinés)

1963

Firma del Tractat Bàsic

El 21 de desembre té lloc la Firma del "Tractat Bàsic" entra la RDA i la RFA. El tractat representa el reconeixement recíproc d'ambdós estats.

1972

Reconeixement de la RDA per part d'Espanya

L'11 de gener, Espanya estableix relacions diplomàtiques amb la RDA

1973

La RDA trenca relacions diplomàtiques amb l'Espanya franquista

El 27 de setembre la RDA retira l'embaixador de Madrid, en protesta per l'execució de tres membres del FRAP i dos d'ETA político-militar, les últimes execucions del franquisme.

1975

Reagan a Berlín

El 12 de juny el president dels Estats Units Ronald Reagan, de visita a Berlín, desafia al Secretari General de la URSS, Mikhail Gorbachev, a “enderrocar el mur”.

1987

Caiguda del Mur

Durant la tarda del 9 de novembre, Günter Shabowski, membre del politburó, anuncia que l’Alemanya Oriental garantirà la llibertat de moviment als seus ciutadans. Inmediatament, milers de persones creun cap a Berlin Occidental.

1989

La reunificació alemanya

El 12 de setembre, conclouen les converses "Dos més Quatre" sobre la reunificació d'Alemanya, celebrades a Moscou. Les dues Alemanyes i les quatre potències acorden la reunificació alemanya, que tindrà lloc el 3 d'octubre.

1990